piątek, 26 kwietnia 2024r.

Smaczna pizza – jak zrobić sos pomidorowy samodzielnie?

photo 1558701241 fad7148aac12ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Bez tego dodatku nie może się obejść żadna pizza. Mowa o sosie pomidorowym, który stanowi podstawowy składnik ulubionego przez nas ciasta. To produkt, który często wykorzystujemy również do wzbogacenia smaku innych potraw. W jaki sposób można go zrobić samodzielnie? Sprawdzimy w dzisiejszym artykule.

Z czego robi się sos pomidorowy?

Do jego przygotowania dobrze jest wykorzystać świeże naturalne owoce. Mają one największą ilość składników odżywczych i zapewniają doskonały aromat. Warto użyć produktów sezonowych, jednak jeśli nie ma ich w sklepie, można zastąpić je przetworzonymi pomidorami. Nadadzą się te zakonserwowane w zalewie, które również utrzymują długo swój aromat. Sos pomidorowy da się przygotować także z przecieru.

To, z jakiego typu owoców przygotujemy produkt wpływa na wartość odżywczą sosu. Trzeba podkreślić, że jest on bardzo istotnym składnikiem, który dostarcza duże ilości przydatnego błonnika. Składnik ten reguluje pracę jelit i pomaga strawić kaloryczny spód pizzy. Sos ze świeżych pomidorów jest też  skarbnicą innych witamin.

Jakie inne składniki dodać do sosu pomidorowego?

Choć owoce są podstawą, warto wykorzystać inne dodatki, które wzmocnią ich aromat. Osoby, które chcą zneutralizować kwaśny posmak pomidorów mogą dorzucić do sosu szczyptę cukru. Istotny będzie też dodatek cebuli oraz czosnku, który wzmacnia smak i nadaje mu pikantnego charakteru. W składzie sosu pomidorowego nie powinno także zabraknąć dobrej oliwy z oliwek. 

Które produkty warto jeszcze zastosować? Ciekawym składnikiem będzie bazylia, która idealnie podkreśli śródziemnomorski charakter pizzy. Smak mogą wzbogacić również takie dodatki jak oregano lub tymianek. Mięsna pizza w Krakowie na Bronowicach często zawiera też sos z dodatkiem majeranku, który wzmacnia smak umami. Niektórzy do przygotowania sosu wykorzystują również gałkę muszkatołową lub szałwię.

Jak przygotować idealny sos?

Jeśli potrawę wykonujemy ze świeżych owoców, na wstępie dobrze jest obrać je ze skórki. Możemy wcześniej naciąć je i zanurzyć na chwilę we wrzątku – w ten sposób łatwiej będzie ściągnąć osłonkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy składniki na oliwie do momentu zeszklenia.

W dalszej kolejności do naczynia wkładamy pomidory pokrojone na nieduże kawałki i gotujemy zawartość. Jeśli chcemy uzyskać gładki sos, możemy też zblendować utworzoną kompozycję. Na samym końcu gotowania dodajemy przyprawy, które wzmocnią smak. Gdy sos przybierze zwartą, lepką konsystencję, można zdjąć go z kuchenki, ostudzić i nakładać na pizzę.

Może spodobać Ci się również:

photo 1674485135526 b5a686b33dfecropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwyfHxpbnN1bGF0aW9uJTIwZm9hbXxlbnwxfDB8fHwxNjc3NjY0NjY4ixlibrb 4.0.3q80w1080

Jak radzić sobie z mostkami termicznymi przy użyciu pianki PUR?

1 lutego 2023

Jednym z największych problemów, które pojawiają się w źle zaizolowanym domu są mostki termiczne, dlatego warto wiedzieć, jak im zaradzić. Kluczowa w walce z mostkami termicznymi w budynku jest odpowiednia…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady