środa, 30 listopada 2022r.

Pizza Bianca – co to jest? Sprawdź jak ją przyrządzić!

photo 1574071318508 1cdbab80d002ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Klasyczna pizza nigdy się nie znudzi! To danie typu fast food można przygotować w dowolny sposób, stosując przy tym zróżnicowane dodatki. Są jednak tak dobre przepisy, których nie powinno się zmieniać. Podobnie jest w przypadku tradycyjnego wariantu bianca, który wywodzi się ze słonecznej Italii. Czym wyróżnia się ten typ ciasta? I jak je przygotować?

Pizza rossa a pizza bianca – jakie są różnice?

Najczęściej spotykamy się z takim podziałem ciasta. Odnosi się on do składników, które wykorzystywane są do produkcji sosu oraz sposobu przygotowania apetycznego spodu.

Pod pojęciem pizza rossa kryje się potrawa, w której zastosowano sos pomidorowy. To najczęściej spotykany typ ciasta, który pizzeria na Salwatorze oferuje w każdy dzień. Tradycyjna potrawa wzbogacana jest sosem ze specjalnej odmiany pomidorów pochodzącej z San Marzano sul Sarno. Te produkty odznaczają się szczególnymi walorami smakowymi, czym wzbogacają smak włoskiej potrawy.

Do wypieku pizzy bianca zamiast sosu pomidorowego stosuje się biały zamiennik przygotowany na bazie krowiego mleka. W Rzymie występuje też wersja całkowicie pozbawiona sosu. W takim przypadku ciasto skrapla się oliwą z oliwek a jego smak wzbogaca aromatycznymi przyprawami. Nieco inny jest też sposób wyrabiania ciasta.

Pizza bianca – jakie składniki może zawierać?

Tradycyjna odmiana ciasta jest dość uboga w dodatki. Najczęściej na powierzchni pizzy można spotkać sos z krowiego mleka, przyprawy ziołowe, a niekiedy również mozzarellę. Taki zestaw dodatków jednak w zupełności wystarczy, by wydobyć właściwy aromat ciasta. 

Pizza bianca ma dość miękką konsystencję, za którą odpowiada zwiększona ilość wody w cieście. Skropiony oliwą spód jest zatem chrupiący, a po ukrojeniu będzie rozpływać się w ustach. Dlatego najczęściej nie stosuje się w tym przypadku zbyt tłustych dodatków, które obciążałyby smak potrawy. Pizzeria w Krakowie na Salwatorze może jednak uwzględnić potrzeby wymagających gości, proponując danie dostosowane do konkretnych potrzeb.

Jak przygotowuje się potrawę?

Sposób zarobienia ciasta jest bardzo podobny do wypieku standardowej potrawy. Do miski wlewa się pół szklanki wody i dodaje drożdży, mieszając by grzyby uległy aktywacji. Po odczekaniu kilku minut należy wsypać mąkę pszenną w proporcji 1:1 z wodą. Dodaje się jeszcze łyżkę oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Następnie należy wyrobić ciasto i odłożyć do miski na kilka godzin, aby wyrosło.

Po tym czasie formujemy placek i układamy go na arkuszu papieru do pieczenia. Na ciasto dodajemy 70 gramów sera Gorgonzola, pokrojonego w drobne kawałki. Doprawiamy potrawę posiekaną cebulką, dodatkami ziołowymi oraz sosem. Następnie gotową pizzę umieszczamy w nagrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku i pieczemy przez około 12 minut.

 

Może spodobać Ci się również:

photo 1643660527072 9c702932f606cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwzNHx8Y2FuYWwlMjB0cmVhdG1lbnR8ZW58MXwwfHx8MTY2Njg5Mjk4MQixlibrb 4.0.3q80w1080

Jaki jest dobry dentysta? Co wpływa na lepszą jakość usług stomatologicznych?

1 października 2022

Wiele osób, szukając gabinetu stomatologicznego, zwraca szczególną uwagę na podejście specjalisty do pacjenta. Jest to bardzo ważna kwestia w momencie wyboru gabinetu dentystycznego. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady