piątek, 22 listopada 2024r.

Co wypłukuje kawa? Czy kawa wypłukuje magnez?

Co wypłukuje kawa? Czy kawa wypłukuje magnez?

Czy kawa wypłukuje magnez? Takie pytanie często zadaje sobie niejeden jej amator. Po części jest to prawda, jednak tylko po części. Warto dokładnie wiedzieć, jak działa na organizm i jak dokładnie wygląda sytuacja związana z utratą magnezu w organizmie poprzez picie kawy.

Jak działa kofeina?

Zacząć trzeba jednak od odpowiedzi na pytanie, jak działa kofeina. To ona odpowiedzialna jest za pobudzające działanie kawy. Warto wiedzieć, że w odpowiednich dawkach wpływa ona korzystnie na organizm. Mówiąc o dziennej dawce chodzi o maksimum 400 mg kofeiny. Tyle mieści się mniej więcej w czterech filiżankach.

Czy kawa wypłukuje magnez?

I tak, i nie. Szkodliwe jest picie jej w nadmiernych ilościach. W zbyt dużych ilościach jest bowiem moczopędna. W takim przypadku wraz z moczem wydalana jest większa ilość magnezu. Przyjmuje się, że wypicie w ciągu dnia wspomnianych czterech filiżanek powoduje usunięcie z organizmu ok. 4 mg magnezu. Trzeba jednak wiedzieć, że w kawie również zawarty jest magnez – 200 mg znajduje się go 7 mg. Oznacza to, że wypicie dwóch – trzech filiżanek dostarcza organizmowi od 14 do 21 mg magnezu. Łatwo jest policzyć, że pijąc maksymalnie trzy – cztery dziennie bilans dotyczący magnezu jest dodatni.

Skąd mit o utracie magnezu poprzez picie kawy?

Nie da się jednak ukryć, że wciąż powszechne jest przekonanie, że picie jej znacznie wypłukuje magnez z organizmu. Skąd takie przekonanie? Dotyczy ono w szczególności tych, którzy kawę piją nadmiernie. To najczęściej osoby w stresie, pracujące zbyt dużo. Dotyczy to także tych, którzy źle i niezdrowo się odżywiają. Łącząc te elementy ze sobą, czyli stres, a co za tym idzie nadmierne przyjmowanie kofeiny oraz złą dietę, rzeczywiście oznacza nadmierną utratę magnezu. Nie dotyczy to jednak osób, które kawę piją we właściwych dawkach, czyli wspomnianych trzech – czterech filiżankach dziennie.

Inne składniki mineralne

Kawa wypłukuje z organizmu także inne składniki. Jest to potas, wapń i sód. Nie jest to jednak w żaden sposób groźne dla zdrowia pod dwoma warunkami. Po pierwsze, że nie nadużywa się picia kawy. I po drugie, stosuje się zdrową dietę. Utracony potas, wapń czy sód po wypiciu trzech – czterech filiżanek można bardzo łatwo uzupełnić.

Ważne jest jednak, aby pić napar dobrej jakości. Dlatego dobrze jest kupować ziarna w renomowanych sklepach. Przykładem może być sklep internetowy z kawą, który specjalizuje się właśnie w tym produkcie. Dzięki temu można mieć pewność, że kupujemy coś najwyższej jakości.

Może spodobać Ci się również:

photo 1607013407627 6ee814329547cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw4fHx1bml2ZXJzaXR5fGVufDF8MHx8fDE2NzQ2ODg5OTYixlibrb 4.0.3q80w1080

Co to wyższa uczelnia? Dlaczego szkoła wyższa daje większe możliwości rozwoju kariery zawodowej?

1 czerwca 2023

Szkoły wyższe dają możliwość zdobycia wykształcenia, które pozwala na wykonywanie zawodów wymagających posiadania specjalistycznej wiedzy w danej dziedzinie. Uczelnia wyższa jest miejscem, które cieszy się ogromnym zainteresowaniem wielu osób, chcących…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady