czwartek, 21 listopada 2024r.

Ciasto na pizzę jak z pizzerii – na co zwrócić uwagę podczas przygotowania?

photo 1517686469429 8bdb88b9f907ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Upieczenie idealnie chrupiącej pizzy w domowych warunkach jest możliwe, choć cały proces może potrwać nieco dłużej. Niestety nasz sprzęt często ma ograniczone możliwości pracy, przez co uzyskanie odpowiedniej konsystencji potrawy może być trudniejsze. Wszystko jednak zależy od sposobu wyrobienia ciasta oraz zastosowania odpowiednich proporcji składników. W jaki sposób to zrobić?

Co wchodzi w skład ciasta do pizzy?

We wszystkich klasycznych przepisach tej potrawy wyróżnić można kilka podstawowych składników ciasta, takich jak mąka, woda, drożdże oraz łyżka oliwy z oliwek. Podstawą pizzy jest mąka, najczęściej pszenna typu 00, która doskonale się wyrabia i jest dość elastyczna. Ciasto rośnie dzięki pracy drożdży – najlepiej w tym przypadku stosować klasyczne produkty typu piwnego w suchej formie.

Wszelkie dodatkowe przyprawy są w zasadzie opcjonalne, ponieważ smak ciasta i tak będzie uzależniony od mąki. Oczywiście możemy również dorzucić odrobinę pieprzu oraz soli, które nadadzą pizzy bardziej pikanego smaku.

Jak wyrabiać ciasto na pizzę?

W pierwszym kroku warto rozpuścić drożdże w misce z letnią wodą i łyżką mąki. Grzyby w takiej kąpieli aktywują się i rozpoczną proces pączkowania, który jest tak istotny w kontekście rośnięcia ciasta. W osobnej większej misce możemy wsypać mąkę i sól, mieszając składniki za pomocą łyżki.

Następnie wlewamy drożdże i pozostałą wodę do mąki oraz dodajemy łyżkę oliwy. Całość zaczynamy wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Jeśli zauważymy, że nie przykleja się ono do ścianek naczynia, zostawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po wyrośnięciu możemy wyciągnąć je na stolnicę i uformować placek o odpowiedniej grubości.

Pieczenie pizzy – o czym warto pamiętać?

Przed włożeniem ciasta do piekarnika, powinniśmy rozgrzać go do maksymalnej temperatury. Pizza na krakowskich Bronowicach przygotowywana jest za pomocą wyspecjalizowanego pieca, który osiąga znacznie wyższe wartości niż domowy sprzęt. Mimo tego, po właściwym nagrzaniu piekarnika, da się uzyskać podobny efekt, stosując to, co mamy dostępne.

Ciasto najlepiej wykładać na kamień do pizzy, który znacznie lepiej oddaje ciepło niż klasyczna blacha. W ten sposób upieczemy potrawę równomiernie ze wszystkich stron. Aby pizza była bardziej chrupiąca, możemy posmarować ciasto jajkiem, przez co ciasto ładnie się zarumieni. Po około 15 minutach przygotowywana potrawa będzie idealnie wypieczona.

Może spodobać Ci się również:

Rodzaje restrukturyzacji spółek

Rodzaje restrukturyzacji spółek

27 marca 2020

Restrukturyzacja to nic innego jak radykalne i gruntowne zmiany w przedsiębiorstwie dokonywane w sposób nowoczesny. Zmiany te ukierunkowane są na poprawę efektywności i skuteczności przedsiębiorstwa w zakresie działania, struktury i…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady